miercuri, 18 mai 2011

Tineri ca Voi suntem si Noi!





CAMPANIA ANTIDISCRIMINARE A PERSOANELOR CU HIV/SIDA
“TINERI CA VOI SUNTEM SI NOI!”
    
Perioada de desfasurare: 10 aprilie 2011- 9 iunie 2011



Echipa:                                                                                    PROFESOR
CARP ROXANA                                                                                          COORDONATOR:
CODREANU ANDREEA                                                                            ZIGMAN OANA
SFRIJA ANA-MARIA
GRUPA 4
ANUL II
1.      De ce am ales tema?

 Pentru că  SIDA nu este o rusine, este o afectiune!
Infectia cu virusul imunodeficientei umane (HIV) este o infectie ca oricare alta, omul infectat este un om ca oricare altul. Iar SIDA reprezinta o afectiune de care cineva poate sa sufere. Adeseori este chiar cineva de langa noi. Astazi, in intreaga lume, sunt aproximativ 44 de milioane de persoane seropozitive, adica infectate cu virusul imunodeficientei umane (HIV). Jumatate din acestea sunt tineri intre 15 - 24 de ani !



2.      Care este grupul discriminat?

SIDA, homosexualitatea sau rromii sunt doar câteva dintre cuvintele care trezesc repulsia românilor. În ţara noastră, seropozitivii, homosexualii şi romii sunt categoriile sociale cele mai discriminate, conform ultimului sondaj Gallup. Acesta dezvăluie faptul că percepţia românilor faţă de discriminare nu s-a îmbunătăţit nici după aderarea ţării noastre la Uniunea Europeană.           Trăim într-o societate cu idei preconcepute. Mai bine de jumătate dintre români nu vor să aibă prieteni persoane apropiate de cei infectaţi cu HIV. Mai mult, aproape 40% nu ar fi e acord să aibă vecini seropozitivi. 39% preferă să nu lucreze alături de persoane cu HIV SIDA.
Aceeaşi atitudine o resimt şi minorităţile sexuale. Cei mai mulţi români îi discriminează în locuri publice, la angajare sau la şcoală, iar aproape 70% percep homosexualitatea ca un lucru rău. Mai mult de o treime dintre respondenţi consideră că relaţiile homosexuale ar trebui sancţionate. Peste jumătate dintre noi consideră că homosexualitatea ar trebui amendată prin interzicerea unor drepturi iar aproape o treime cred că locul homosexualilor e la închisoare. Peste 60% dintre români cred că homosexualii nu ar trebui să se casătorească sau să înfieze un copil.
În privinţa romilor, aproape jumătate dintre noi îi consideră a fi hoţi, iar aproape o treime cred despre ei că nu ar trebui să fie lăsaţi să călătorească în străinătate. Doar 1% cred că romii sunt persoane curate, în timp ce peste 40% cred despre ei că trăiesc într-un mediu murdar. Nici copiii romi nu sunt iertaţi - un sfert dintre români cred că aceştia ar trebui să înveţe în şcoli sau clase speciale pentru ei.
Grupul discriminat identificat de campania “ TINERI CA VOI SUNTEM SI NOI ! ” este semnificativ, reprezentat de tineri abti de munca, cu varsta intre 15-25 de ani, dar care nu sunt angajati pe motiv ca au virusul HIV. 
3.      Care sunt persoanele care le discrimineaza?
HIV sau SIDA. Pentru cei mai mulţi, sunt cuvinte care sperie. În România însă, sunt mii de oameni care duc povara acestei boli. Ca şi cum nu ar fi de ajuns, la noi persoanele seropozitive sunt nevoite să se confrunte cu prejudecăţile şi cu discriminarea. O spun reprezentanţii Uniunii Naţionale a Organizaţiilor Persoanelor Afectate de HIV-SIDA. Ei susţin că mulţi tineri seropozitivi renunţă la şcoală sau nu-şi găsesc un loc de muncă, pentru că sunt respinşi de societate.
Cei mai discriminati oameni din Romania sint homosexualii, romii si bolnavii de SIDA! Potrivit unui studiu realizat de Institutul Gallup la solicitarea Consiliului National pentru Combaterea Discriminarii, 68% dintre cei intervievati considera homosexualitatea "un lucru rau", iar 36% dintre acestia cred ca ar trebui sanctionati prin lege cei care au alte orientari sexuale, mergind de la interzicerea unor drepturi (55%) si amenda (42%), pina la pedeapsa cu inchisoarea (28%), potrivit studiului. Doua treimi dintre cei chestionati au afirmat ca nu ar vrea un homosexual printre prietenii, vecinii sau colegii lor de serviciu. Aceeasi respingere se manifesta si fata de seropozitivi sau bolnavi de SIDA, pe care 50% dintre romani nu vor sa-i aiba in preajma, dar, de asemenea, si fata de persoanele handicapate (pentru 20% dintre romani). De asemenea, 29% dintre cei interogati apreciaza, intre altele, ca minorii bolnavi de SIDA ar trebui sa invete in clase separate, iar 71% doresc ca adultii care sufera de aceasta maladie sa o anunte public. 
Discriminare
Discriminarea persoanelor care traiesc cu HIV, asa cum este definita de UNAIDS in «Protocolul pentru identificarea discriminarii impotriva persoanelor care traiesc cu HIV» reprezinta «orice masura care face o diferentiere arbitrara intre persoane in functie de statusul HIV confirmat sau suspectat ori in functie de starea de sanatate».
Discriminarea este determinata de lipsa de cunostinte, intoleranta, prejudecati si este strans legata de stigmatizarea, etichetarea persoanelor.
Efectele discriminarii sunt dramatice, atat pentru grupurile care sunt discriminate, cat si pentru cele care discrimineaza. Astfel, intr-o societate in care exista stigmatizare si discriminare pe criteriul HIV/SIDA, oamenii nu vor dori sa afle daca sunt infectati, vor fi siliti sa isi ascunda diagnosticul, nu vor accesa serviciile medicale sau sociale, nu vor avea curaj sa caute informatii care sa ii ajute in prevenirea infectarii. Discriminarea persoanelor vulnerabile social (din cauza varstei, comportamentelor, situatiei sociale, situatiei legale, orientarii sexuale etc.) duce la lipsa accesului acestora la informatii si servicii, expunandu-le riscului de infectare cu HIV.
Discriminarea se poate regasi la multe niveluri: politici sociale, legislativ, comunitar, institutional, interpersonal sau chiar intrapersonal (autodiscriminarea) – toate fiind strans legate intre ele si influentandu-se reciproc. In plus, de multe ori, discriminarea este subtila, mascata, greu de demonstrat si de recunoscut, unori fiind considerata chiar de persoanele discriminate ca masura sau atitudine justificata.
 Care este grupul tinta?
Grupul tinta este reprezentat de tinerii in varsta de 15-25 de ani, din judetul  Iasi , tineri seropozitivi, care doresc să se integreze în societate. Beneficiarii serviciilor campaniei sunt reprezentati de publicul larg, prin campanii de marketing social, carora le sunt adresate programe de informare si educare menite sa ajute la prevenirea HIV/SIDA si publicurile definite prin insasi misiunea campaniei, persoanele infectate sau bolnave si familiilor acestora.
Sunt tinerii care sunt inlaturati, tineri care nu sunt doriti, care sunt discriminati, dati la o parte pentru ca au HIV, tineri care nu sunt in mod necesar responsabili de infectarea cu virusul HIV.
Campania se adreseaza tuturor celor care lucreaza sau studiază, si au/cunosc  sau vor avea persoane seropozitive in grupul de munca, iar campania incearca sensibilizarea oamenilor cu privire la drepturile persoanelor infectate cu HIV, incercand sa atraga atentia printr-un concert, alaturi de o prezentare in ceea ce priveste SIDA si locul de munca, punctand drepturile  si responsabitatile persoanelor infectate cu HIV.

I.                   Scopurile si activitatile campaniei



Derularea campaniei in presa (cu articole, material informative, emisiuni radio) si in unitati de invatamanat (licee din Iasi, Universitatea Cuza si Gheorghe Assachi), prin care se urmareste informarea corecta a tinerilor despre HIV/SIDA, eliminarea prejudecatilor in legatura cu persoanele seropozitive, adoptarea unui comportament sexual care sa nu puna in pericol propria sanatate si a celorlalti, informarea cetatenilor cu privire la drepturile persoanelor infectate cu HIV (drepturi la locul de munca, obligatiile angajatorului, responsabilitatile seropozitivului).
Prevenţia primară a transmiterii virusului HIV realizată în şcoli trebuie să cuprindă: informaţii corecte despre HIV / SIDA, identificarea mecanismelor de apărare şi a modalităţilor de percepere şi reprezentare a bolii, responsabilizarea individului privind propria sănătate, formarea unei reprezentări corecte a bolii, distincţia dintre a fi seropozitiv şi a fi bolnav de SIDA, combaterea miturilor ( ex. SIDA se ia prin strângere de mână, numai prostituatele şi homosexualii fac SIDA), modalităţile de transmitere, modalităţile de protecţie, testul HIV, unde se poate face, cine ar trebui să îl facă şi formarea unor atitudini adecvate privind persoanele cu SIDA (eliminarea stereotipurilor faţă de persoanele cu SIDA).
Campaniile de prevenire realizate în instituţiile de învăţământ în ceea ce priveşte problematica HIV/ SIDA au ca scop informarea, educarea şi conştientizarea elevilor şi părinţilor privind implicaţiile psihosociale ale infecţiei HIV/SIDA.
Campania de informare în rândul elevilor presupune:
●  informarea elevilor/studentilor cu privire la implicaţiile medicale şi psiho-sociale ale HIV/SIDA (ce este HIV?; ce este SIDA?; modalităţi de transmitere; mijloace de protecţie);
conştientizarea elevilor/studentilor privind dreptul la confidenţialitate al persoanelor seropozitive; dreptul la munca, dreptul la formare profesionala si personala;
●    informarea elevilor/studentilor cu privire la legislaţia existentă în domeniul HIV/SIDA;
·         studentii vor avea parte de informare asupra prevenirii HIV/SIDA, educarea, suportul si tratamentul fiind drepturi umane, desfasurate in campusurile studentesti din judetul Iasi, prin editii de campanie de informare publica care cuprind impartirea de pliante, prezervative si afise, spectacole de muzica(Casa Sindicatelor Iasi);
Materialul informativ pentru elevi/studenti este constituit din pliante, broşuri. De asemenea şcolile ar putea să-i implice pe părinţi în educaţia despre SIDA în următoarele feluri :
► să-i invite pe părinţi la seminarii care să le furnizeze informaţii despre boală (legislaţie, implicaţii medicale şi psiho-sociale);
► să conducă seminarii care să concentreze atenţia părinţilor pe ajutorul dat copiilor lor, pentru a-şi dezvolta capacitatea de a lua decizii şi a-şi întări încrederea în ei, dorind astfel să-i încurajeze pe copii să aibă grijă de ei înşişi şi să facă alegeri sănătoase;
► să realizeze programe educaţionale cu părinţii şi copii în cadrul cărora aceştia să-şi poată împărtăşi informaţii şi să caute modalităţi pentru dezvoltarea acasă, a unei bune comunicări referitoare la problemele legate de SIDA;
► să-i informeze pe părinţi despre resursele din comunitate, resurse care îi pot ajuta în rolul lor de educatori pentru copii lor ;
 Întâlnirile cu părinţii au loc cu ocazia şedinţelor cu părinţii organizate de profesori diriginţi/învăţători, psihologi. Părinţii primesc ca materiale informative pliante şi broşuri.
Părinţii trebuie informaţi asupra tipului de date ce poate să le ofere copiilor lor în discuţia despre SIDA, în funcţie de vârsta copilului.
O alta etapa a campaniei o reprezinta desfasurarea unor activitati sistematice de educare a diferitelor categorii de public (sesiuni de informare in licee, conferinte, sesiuni stiintifice), formarea de voluntari care sa desfasoare si sa sprijine activitatile mai sus mentionate, in spiritul principiilor campaniei in cadrul unor cursuri si ateliere, umanizarea bolii: promovarea atitudinii de sprijin, toleranta si compasiune fata de persoanele deja infectate sau bolnave, apararea drepturilor si intereselor acestora.
Campania de informare in randul persoanelor incadrate in campul muncii presupune:
·         impartirea afiselor promovate de campania ”TINERI CA VOI SUNTEM ȘI NOI !” prin orasul Iasi (afise tiparite in ziarul Monitorul de Iasi, prim mijloacele de transport in comun, la aviziere din cadrul liceelor si universitatilor, biblioteci, Supermarket-uri si Hypermarket-uri, Mall-uri, sali de lectura, emisiuni informative difuzate la Radio Hit, unitatile sanitare din oras)
·         impartirea de catre voluntari a pliantelor/brosurilor informative despre campania de promovare a drepturilor persoanelor seropozitive la locul de munca, materiale impartile pe strazile orasului, in zilele de vineri si duminca ale saptamanii (ne vom axa foarte mult pe zonele de agrement din oras : parcuri, zona Ciric, Mall-uri, campusurile studentesti)
·         sesiuni publice de informare a publicului larg cu privire la ce inseamna HIV/SIDA, la drepturile persoanelor posesoare de HIV, obligatiile noastre fata de ei, sesiuni desfasurate la Casa Sindicatelor Iasi in zilele de vineri ale lunii mai, unde vor participa si reprezentanti a mai multor ONG-uri, medici, si nu in ultimul rand ,  persoane purtatoare de virusul HIV. Vom dezbate principalul nostru obiectiv, si anume informarea publicului larg cu privire la drepturile persoanelor infectate cu HIV la un loc de munca si formare profesionala. Dorim astfel sa inlaturam prejudecatile societatii fata de boala si bolnavi, sa reducem cat mai mult cu putinta fenomenul de stigmatizare a acestor persoane.


    Obiective
·         Obiectivul principal al acestei campanii este educarea si informarea populatiei cu privire la drepturile persoanelor infectate cu HIV;
·         Combaterea stigmatizarii si discriminarii care se constituie in obstacole majore pentru prevenirea efectiva a HIV/SIDA, combaterea discriminarilor de orice fel adresate persoanelor purtatoare de HIV;
·         Prevenirea infectarii cu HIV (de aceea prezentam in cadrul campaniei si informatii generale despre HIV/SIDA), educatie si prevenire intr-un mediu fara prejudecati;
·         Accesul la informatie oferit populatiei;
·         Sensibilizarea populatiei, dorind schimbarea atitudinii negative vis-a-vis de cei infectati, atitudine ce dureaza de ani intregi;
·         Solidaritate fata de cei infectati, sa vorbim populatiei despre boala lor, despre viata lor, despre ei, despre cum oricine poate fi in locul lor;
·         Eliminarea (cat de mica ar fi) a izolarii persoanelor seropozitive;
·         Diminuarea ignorantei care provoaca teama de boala si de bolnavi.
.
I.                   Bugetul

Campania va cheltui urmatorul buget, astfel impartit:
1.      Cheltuieli afise 300 buc X 2,5 Ron/bucata=750 RON
2.      Cheltuieli materiale informative 800 buc X 1 Ron/ bucata=800 RON
3.      Cheltuieli de transport a voluntarilor si eventualilor reprezentanti a seropozitivilor: 1000 RON
4.      Cheltuieli pentru sesiunile deschise de informare de la Casa Sindicatelor (protocol): 1000 RON
Campania va avea parte de sprijinul:
Primaria municipiului Iasi
Monitorul de Iasi
Moldova Mall
Radio Hit
Unitatile de invatamant de pe raza municipilui Iasi
Ratp Iasi
Unitatile sanitare din municipiul Iasi
Ascor Iasi, AAS Iasi, DGASPC Iasi

ETAPA PRECAMPANIE

Chestionar
      Q1. Exista vreo diferenta intre HIV (Virusul Imunodeficientei Umane) si SIDA (Sindrom Imunodeficitar Dobandit)?
1.                  Da 
2.                  Nu
3.                  Nu stiu/Nu raspund

Q2. Puteti recunoaste o persoana infectata cu HIV dupa aspectul fizic?
1.                  Da
2.                  Nu 
3.                  Nu stiu/Nu raspund

Q3. Este vaccinarea contra SIDA o masura suficienta pentru a impiedica contactarea HIV?
1.                  Da
2.                  Nu
3.                  Nu stiu/Nu raspund

Q4. Puteti contacta HIV de la intepaturile de insecte sau muscaturile animalelor de casa?
1.                  Da
2.                  Nu
3.                  Nu stiu/Nu raspund

Q5. Va puteti infecta cu HIV daca folositi în comun cu o persoana seropozitiva aceleasi tacamuri sau aceeasi vesela?
1.                  Da
2.                  Nu
3.                  Nu stiu/nu raspund

Q6. Daca aveti contacte sexuale cu persoane pe care le cunoasteti bine, va puteti infecta cu HIV?
1.                  Da
2.                  Nu
3.                  Nu stiu/Nu raspund

Q7. Va puteti infecta cu HIV impartind aceeasi incapere la locul de munca sau la scoala, sau calatorind in mijloace de transport in comun alaturi de persoane infectate cu HIV?
1.                  Da
2.                  Nu 
3.                  Nu stiu/nu raspund

Q8. Ati accepta in echipa dumneavoastra de munca sau in cercul dumneavoastra de prieteni o persoana seropozitiva?
1.                  Da
2.                  Nu
3.                  Nu stiu/nu raspund

Q9. Ati rupe relatia cu un prieten (amic) sau o prietena (amica) daca ati afla ca acesta/ aceasta este purtator/e de HIV?
1.                  Da
2.                  Nu
3.                  Nu stiu/nu raspund

Q10. Ati rupe relatia cu colegul/a de munca daca ati afla ca acesta /aceasta este purtator/e de HIV?
1.                  Da
2.                  Nu
3.                  Nu stiu/nu raspund

Date socio-demografice:
Sex:      1.M       2.F 
Mediul:       1. Urban    2. Rural
Stare matrimoniala:     1. Casatorit     2. Necasatorit     3. Divortat     4. Concubinaj
Etnie:   1. Romana    2. Rroma    3. Alta...........
Studiile dvs:    1. 10 clase    2. Liceu   3. Postliceale   4. Superioare
Resursele dvs. financiare lunare, in medie, sunt de...............RON


0 comentarii:

Trimiteți un comentariu