Echipa: Buleu Mihaela
            Cozma Georgiana
            Damian Anişoara
            Todireasa Ramona 

Descrierea problemei


Pentru a studia mai aprofundat problema ce tine de protectia persoanelor cu handicap mintal ar fi bine daca se va studia si se va face cunostinta cu un anumit numar de literatura si monografii referitoare la acest domeniu.
Altul ar fi si acela de a cunoaste numarul persoanelor ce au un astfel de handicap atît din mediul urban cît si din cel rural.
Studierea problemei abordate s-a realizat prin aplicarea unui complex de metode: studierea si analiza literaturii stiintifice de specialitate (analiza documentara), s-a mai utilizat si metode teoretice – analiza empirica – observarea, studiu de caz; statistice – aflîndu-se numarul persoanelor ce au un handicap mintal si cei care sunt institutionalizati într-o institutie sociala si speciala si aflarea acestor institutii, s-au mai folosit si unele scheme si tabele ce tin de domeniul dat.

         Obiectivele campaniei:
         -informarea şi sensibilizarea opiniei publice din judeţul Iaşi cu privire la amploarea fenomenului de discriminare a persoanelor cu handicap la ocuparea unui loc de muncă, pe parcursul a trei luni;
          -integrarea persoanelor cu dizabilităţi cu vârste cuprinse între 18-28 ani, din mediu urban, respectiv judeţul Iaşi, în societate şi locul de muncă;
          -încurajarea patronilor în ceea ce priveşte angajarea din rândul persoanelor cu handicap fizic;
1.      Activităţi desfăşurate pe parcursul campaniei
Activităţile care se vor desfăşura pe perioada campaniei sunt:
-stabilirea echipei care va lucra pentru realizarea campaniei de informare-sensibilizare;
-stabilirea grupurilor ţintă cărora le sunt adresate mesajele de campanie;
  -stabilirea canalelor de comunicare, elaborarea mesajelor de campanie în cadrul echipei şi a punctelor de distribuire a pliantelor;
   -aplicarea chestionarului diferitelor personae in ceea ce priveste discriminarea persoanelor cu handicap la locul de munca;
   -elaborarea unor pliante privind amploarea fenomenului de discriminare a persoanelor cu handicap;
    -informarea unor instituţii prin vizualizarea de clipuri ce conţin mesaje antidiscriminare a persoanelor cu dizabilităţi la locul de muncă şi acceptarea acestora;
    -discuţii libere pe baza clipurilor vizionate;
    -recrutarea şi instruirea voluntarilor pentru distribuirea pliantelor şi pentru aplicarea chestionarelor;
     -distribuirea pliantelor şi aplicarea chestionarelor în comunitate de echipa de voluntari;
      -monitorizarea şi supervizarea modului de distribuire a pliantelor în cadrul campaniei de sensibilizare;
      -elaborarea unei metodologii de înregistrare a solicitărilor de sprijin şi a modului cum se intervine în situaţia în care persoanele cer ajutorul;
       -evaluarea efectelor pe care le are campania de sensibilizare a opiniei publice.
Instrumente de lucru:
     -mass-media;
     -internet;
     -pliant;
     -chestionarul.
LEGISLATIA

Prin implementarea acestei campanii ne propunem să diminuarea fenomenul de discriminare a persoanelor cu nevoi speciale, având în vedere amploarea acestei probleme.
Am ales acest tip de discriminare deoarece noi considerăm că persoanele cu handicap fac parte din cele mai discriminate categorii de beneficiari ai asistenţei sociale. Chiar dacă aceştia beneficiază de foarte multe indemnizaţii, subvenţii, legi şi aşa mai departe, ele sunt încă văzute cu ochi critici, sunt văzuţi ca acei oameni care împiedică dezvoltarea normală a societăţii. Deşi s-au înfiinţat diverse instituţii şi organizaţii, persoanelor cu handicap tot nu le sunt pe deplin îndeplinite drepturile. Din acest motiv noi considerăm că, o dată cu desfăşurarea acestei campanii, vom schimba atitudinea negativă a comunităţii faţă de aceşti oameni practic nevinovaţi.
Conform legii nr. 448/2006 Privind protecţia şi promovarea drepturilor persoanelor cu handicap, persoana cu handicap reprezintă acea persoană căruia, datorită unor afecţiuni fizice, mentale sau senzoriale, îi lipsesc abilităţile de a desfaşura în mod normal activităţi cotidiene, necesitând măsuri de protecţie în sprijinul recuperării, integrării şi incluziunii sociale.
Legea nr. 53/1992 privind protecţia specială a persoanelor cu handicap (extrase)
Art.1 (2) – Încadrarea într-o categorie de persoane cu handicap care necesită protecţie specială se face prin certificat emis de comisiile de expertiză medicală şi recuperare a capacităţii de muncă.
Art.2 – măsurile de protecţie speciale au ca scop prevenirea, atenuarea, înlăturarea consecinţelor profesionale, economice şi sociale ale persoanei cu handicap şi egalizarea şanselor.
Ø  Legea nr. 53/1992 privind protecţia specială a persoanelor cu handicap
Ø  Legea nr. 448/2006 privind protecţia şi promovarea drepturilor persoanelor cu handicap
Ø  Ordonanţă de urgenţă nr. 102 din 29/06/1999 privind protecţia specială şi încadrarea în muncă a persoanelor cu handicap.

 În ce condiţii pot munci persoanele cu handicap?
 Persoanele cu handicap au dreptul de a munci şi de a realiza venituri în conformitate cu prevederile legislaţiei muncii, precum şi cu dispoziţiile speciale din legea privind protecţia şi promovarea drepturilor persoanelor cu handicap.
 Persoanele cu handicap pot fi încadrate în muncă conform pregătirii lor profesionale şi capacităţii de muncă, atestate prin certificatul de încadrare în grad de handicap, emis de comisiile de evaluare de la nivel judeţean sau al sectoarelor municipiului Bucureşti.

În ce forme se poate angaja o persoană cu handicap?
 Angajarea persoanei cu handicap în muncă se realizează în următoarele forme:
·         pe piaţa liberă a muncii; 
·         la domiciliu; 
·         în forme protejate.
Formele protejate de angajare în muncă sunt:
  • loc de muncă protejat;
  • unitate protejată autorizată.
Care sunt unităţile obligate să angajeze persoane cu handicap?
 Autorităţile şi instituţiile publice, persoanele juridice, publice sau private, care au cel putin 50 de angajaţi, au obligaţia de a angaja persoane cu handicap într-un procent de cel puţin 4% din numărul total de angajaţi.
 Autorităţile şi instituţiile publice, persoanele juridice, publice sau private, care nu angajează persoane cu handicap în condiţiile prevăzute mai sus, pot opta pentru îndeplinirea uneia dintre următoarele obligaţii:
·         să plătească lunar către bugetul de stat o sumă reprezentând 50% din salariul de bază minim brut pe ţară înmulţit cu numărul de locuri de muncă în care nu au angajat persoane cu handicap; 
·         să achiziţioneze produse sau servicii de la unităţi protejate autorizate, pe bază de parteneriat, în suma echivalentă cu suma datorată la bugetul de stat.


CHESTIONAR

1. Ce înţelegeţi prin cuvântul discriminare?
    • Defavorizarea unei persoane
    • Excluderea unei persoane din societate
    • Reducerea accesului unor indivizi la anumite resurse
    • Altele: ______________________________________________________

  1. Ce înţelegeţi prin handicap?
____________________________________________________________________________________________________________________________________

  1. Persoanele cu handicap sunt discriminate deoarece :
    • Unele nu au capacitatea de a se deplasa singure
    • Imposibilitatea de a îndeplini un rol normal în societate
    •  “Încurcă” pe alţii care sunt normali
    • Alte motive: _________________________________________________

  1. Ai fost martor vreodată la o discriminare a unei persoane cu handicap?
    • Da           
    • Nu

  1. Dacă da, aţi reacţionat în vreun fel? (specificaţi cum anume în dreptul răpsunsului dvs)
o  Da
o  Nu

  1. Consideraţi că sunt corect amenajate şi adaptate  spaţiile speciale pentru persoanele cu handicap?
____________________________________________________________________________________________________________________________________

  1. Cunoateţi instituţii care se ocupă cu combaterea şi prevenirea discriminării persoanelor cu handicap? (dacă da, exemplificaţi!)
o  Da _________________________________________________________
o  Nu

  1. Credeţi că mass-media informează suficient societatea cu privire la amploarea fenomenului de discriminare a persoanelor cu handicap?
o  Da
o  Nu
o  Nu ştiu


  1. Care categorie de persoane cu handicap consideraţi că este mai discriminată?
o  Persoane cu deficiente mentale
o  Persoane cu deficiente fizice
o  Alte categorii: ________________________________________________

  1. Sunteţi sau aţi fost membru al unei instituţii (organizaţii) care are ca misiune combaterea discriminării persoanelor cu handicap?
o  Da
o  Nu
  1. În opinia dumneavoastră, care ar fi soluţiile pentru diminuarea fenomenului privind discriminarea persoanelor cu handicap?
______________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________

  1. Dacă aţi avea propria firmă, aţi angaja o persoană cu handicap?
____________________________________________________________________________________________________________________________________


 Interpretarea chestionarului

Pe aria judeţului Iaşi s-au aplicat chestionare persoanelor, cu vârste cuprinse între 20-45 de ani  din mediul urban .
Legat de întrebarea „Ce întelegeţi prin cuvântul discriminare?”, majoritatea au răspuns că discriminarea este „excludearea unei persoane din societate”, însă au existat şi persoane care au considerat că  discriminarea reprezintă defavorizarea unei persoane şi într-o proporţie foarte mică au fost de părere că discriminarea reprezintă  reducerea accesului unor indivizi la anumte resurse.
În ceea ce priveşte definirea persoanei cu handicap, cei mai mulţi au răspuns că  sunt acele persoane cu deficienţe (însă sunt care văd hadicapul ca şi o boală, o persoană necajită).
O mare parte din comunitate consideră că persoanele cu handicap sunt discriminate, deoarece sunt incapabile de a îndeplini un rol normal în socientate, din cauza faptului că acestea întâmpină dificultăţi în îndeplinirea sarcinilor.
La întrebarea ”Aţi fost martor vreodată la discriminarea unei persoane cu handicap?” cei mai mulţi susţin că nu au fost martori la astfel de discriminări, iar cei care totuşi au fost nu au ripostat, deoarece au considerat că nu este ceva ce îi priveşte pe ei.
În ceea ce priveşte întrebarea referitoare la spaţiile special amenajate pentru persoane cu handicap, cea mai mare parte din subiecţii chestionaţi sunt de părere că nu sunt corect amenajate, nefiindu-le asigurat confortul minim mai ales în mijloculul de trasport în comun.
În urma aplicării chestionarului, am constat că există foarte puţine persoane care cunosc instituţii specifice privind combaterea şi prevenirea discriminării persoanelor cu handicap. 
În ceea ce privesşe contribuţia mass-mediei la informarea societăţii cu privire  la amploarea fenomenului de discriminare un număr foarte mare de persoane chestionate  consideră că  mass-media nu informează atât de mult, însă sunt unii sunt de părere că mass-media oferă suficiente informaţii în ceea ce priveşte indemnizaţiile, dar aceste persoane au în vedere doar partea financiară, însă nu se gândesc că au nevoie de sprijinul comunităţi în integrarea profesonală.
La întrebarea „Sunteţi sau aţi fost membru al unei instituţii (organizaţii) care are ca misiune combaterea discriminării persoanelor cu handicap?”, ne-am putut da seama că sunt persoane care se implică în activităţi de voluntariat cu scopul de ai ajuta, majoritatea dintre aceştia fiind studenţi.
La penultima întrebare legată de posibile  soluţii pentru  diminuare fenomenului  discriminării persoanelor cu handicap, subiecţii chestionaţi au păreri multiple: de exemplu, o strategie foarte des întâlnită printre răspunsurile din chestionare, este cea de informare a societăţii cu privire la discriminarea persoanelor cu handicap. Alte strategii ar fi :
   Ø  Formare mai multor centre pentru persoanele cu deficienţe;
   Ø  Schimbarea mentalităţii ( o strategie greu de împlinit, pentru că acest ine mai mult de educaţia pe care fiecare o primeşte);
   Ø  Integrarea în muncă;
   Ø  Oferirea de facilităţi celor care angajează persoane cu handicap;
   Ø  Sensibilizarea opiniei publice cu privire la amploare acestui fenomen.
De asemenea, în ceea ce priveşte şansele unei persoane cu handicap referitor la evoluţia profesională, cei mai mulţi consideră că acestea sunt minime. Acest motiv se datorează faptului că foarte mulţi angajatori nu vor să se „încurce” cu astfel de persoane cu toate că avantajele sunt de partea lor, cum ar fi scutirea de impozite şi multe altele.
Cu toate acestea o mare parte din subiecţii chestionaţi sunt de părere că, dacă ei înşişi ar fi angajatori, ar angaja persoane cu handicap conştienţi fiind că beneficiază de o serie de avantaje, nefiind acesta singurul motiv, ci şi mulţumirea a ceea ce ei numesc „o faptă bună” sau „o şansă” acordată unei persoane cu handicap.
În concluzie, în urma aplicării chestionarului am putut constata că părerile sunt împărţite în ceea ce priveşte integrarea persoanelor cu dizabilităţi fizice pe piaţa forţei de muncă şi anume: unii sunt receptivi şi conştienţi că şi persoanele cu handicap fizic pot fi apte de muncă, însă există şi persoane care încă privesc aceste persoane ca ”încurcând pe alţii”. Am constatat şi faptul că o mare parte din cei chestionaţi consideră că cele mai discriminate sunt persoanele cu handicap fizic.



0 comentarii:

Trimiteți un comentariu